Het spelen van La Stanza

In onze eerdere vooruitblikken op La Stanza, gaven we een inkijkje in hoe het spel gespeeld wordt en bespraken we de karakters. Vandaag, in onze laatste vooruitblik, laten we het spelbord zien. Daarnaast leggen we uit hoe je geld ontvangt in het spel en hoe je bonustegels kunt verkrijgen.

Laten we beginnen met het onthullen van het spelbord! Het spelbord is verdeeld in zes kamers, waarvan vijf gekleurde kamers voor de verschillende disciplines en één kamer voor bonustegels. Elke kamer heeft zijn eigen specialisatie, zowel qua beschikbare actie als in vloerdecoratie, voorwerpen in de kamer en aankleding. In elk van de vijf gekleurde kamers is een verschillende actie beschikbaar. Een actiesterkte van 1, 2 of 3 levert verschillende (steeds beter wordende) voordelen op. Afhankelijk van de kamer, bestaan deze uit: stapjes op het geldspoor (blauw), boeken die bonussen opleveren (rood), schijfjes om sterkte van je toekomstige actie te verhogen (groen), museumtegels voor de meerderheidsscore aan het einde van het spel (geel) en gekleurde meeples om acties op afstand uit te voeren (wit). Tot slot zijn er in elke gekleurde kamer meerdere meesterwerken te creëren. Elke speler kan maximaal één keer per kamer een meesterwerk voltooien, wat een leuk aantal prestigepunten oplevert.

Doorgaand op waar we gebleven waren twee weken terug, huurt de bruine speler twee blauwe karakters in (zoals weergegeven in het plaatje hieronder). Dit vergroot zijn/haar actiesterkte in blauw naar 3. De bruine speler voert de actie uit in de blauwe kamer (als hoofdregel beschreven), of mag deze actie uitvoeren vanuit een andersgekleurde kamer door een meeple in de kleur overeenkomend met de actie, af te leggen (blauw in dit geval).

Een gekleurde meeple afleggen terwijl jouw spelersfiguur niet in de betreffende kamer aanwezig is, staat je toe een actie in de betreffende kleur “op afstand” uit te voeren. Je mag nog steeds één of meerdere karakters inhuren, maar dit is niet langer verplicht wanneer je een meeple hebt afgelegd. Je mag ook een gekleurde meeple afleggen terwijl jouw spelersfiguur wel in de overeenkomende kamer aanwezig is, maar je niet in staat bent een karakter in te huren. Een gekleurde meeple afleggen, laat je dus toe beide voorwaarden die normaal gelden om een actie uit te mogen voeren, te negeren. Uiteindelijk verplaatst de zeilboot van de bruine speler met deze actie 3 velden op het geldspoor (in dit voorbeeld van $9 naar $12), zoals te zien in het onderstaande plaatje.

In plaats van het uitvoeren van een actie, kun je er ook voor kiezen om geld te ontvangen van jouw bankier. De bankier wordt voorgesteld door de tegel linksonder op het spelersbord eerder in deze tekst. Om geld te ontvangen, verplaats je bankierstegel één veld naar rechts (mogelijk valt het rechter karakter nu van je bordje af) en VUL JE GELD AAN TOT het door jouw zeilboot aangewezen aantal op het geldspoor. In dit voorbeeld zou de bruine speler zijn geldhoeveelheid aanvullen tot $12.

De laatste uitleg in deze vooruitblik gaat over bonustegels. In de middelste kamer onderop het spelbord is plek voor 12 bonustegels (één van elk, zie onderstaand plaatje). Je kunt zo´n bonustegel verkrijgen als je in jouw beurt in deze kamer eindigt. Als uitzondering pak je nu geen karaktertegel en er kunnen ook meerdere spelers tegelijk op dit veld staan.

Als je voldoet aan de voorwaarden van één of meerdere bonustegels, kun je er per keer precies één pakken. Je doet dat door een gekleurde meeple af te leggen in de overeenkomende kleur en één van jouw schijfjes op het nu lege veld te leggen. We gaan nu nog niet in op wat deze bonussen inhouden, maar die kunnen jullie vast al ontcijferen :D. We gaan wel in op de voorwaarden om een tegel te verkrijgen: een witte meeple hebben bereikt op het geldspoor (blauw), twee schijfjes op hetzelfde vakje in the religiekamer (groen), een boek hebben geschreven in elke kleur (rood) en tot slot, een totale waarde van minstens 5 aan museumtegels (geel). Als je de voorwaarden twee keer hebt voldaan, kun je later een tweede tegel in dezelfde kleur verkrijgen, maar wees er snel bij, want elke tegel is maar één keer beschikbaar!

We hopen natuurlijk dat jullie net zo enthousiast zijn over dit spel als wij! Om dit spel te ontvangen, kun je ons steunen op Kickstarter. We zullen daar zowel een basis editie als een deluxe editie aanbieden. De deluxe editie zal grotere houten onderdelen en metalen munten bevatten. De doos zal er ook luxer uitzien, met een reliëf en goudfolie. We hebben daarnaast een lijst aan Stretch Goals klaarstaan, waarvan sommige exclusief voor de deluxe editie zullen zijn, maar later meer daarover ;). Deze Kickstarter campagne zal van start gaan op dinsdag 8 januari!